Selecteer een pagina

Voor Beeld, gingen we in tegenstelling tot het Semester er voor juist kijken naar de ander – The Other. Wat intrigeert ons? Twee zaken welke ik altijd interessant vind zijn seks (fetisjes) en religie. Vooral ook de combinatie hiervan. Waarom geloven wij? Hoe ontstaan fetishes? Dit zijn twee vragen waar je uiteindelijk heel diep in kan duiken. Zowel filosofisch als psychologisch vind ik deze onderwerpen erg interessant. Ik ben flink gaan nadenken over beide onderwerpen, dit semester. Fetishes kan ik mezelf wel in vinden, daarnaast ben ik (niet streng) gelovig opgevoed. Vind seks interessant – niet alleen seks an sich, want op aseksuele mensen na vind iedereen seks wel interessant natuurlijk – maar ook alles er om heen. De culturen, denkwijze en omgangsnormen van seks.

Ik heb hier uiteindelijk een kleine fotoserie van gemaakt. Deze heb ik besloten niet te delen op mijn blog. Voornamelijk omdat ik zelf niet achter het resultaat sta. Door een combinatie van slechte planning, mogelijkheden en kennis van fotografie (op dat moment) is het resultaat niet zoals ik voor ogen had. Graag maak ik hem nog opnieuw alleen dan met de vorige problemen in mijn achterhoofd. Wel heb ik besloten mijn verhaal over het hele onderwerp te delen. Dit kan je hieronder lezen.

Ik ben met de normen en waarden van de rooms-katholieke kerk opgevoed. Ik ben gedoopt, heb de communie gedaan en ben gevormd. Volgens het boekje dus. Echter ben ik alleen opgevoed met de goede kanten van de kerk. De rooms-katholieke kerk staat er om bekend niet fan te zijn van homoseksualiteit, dit heb ik dan weer niet meegekregen, om maar een voorbeeld te geven. Mijn ouders waren niet streng in het opdringen van het geloof. Ja ik ben zelfs gevormd, maar dit was meer om de cadeaus. Ik hoefde de bijbel niet te lezen, moest hooguit eens per maand a per 2 maand mee naar de kerk. Veel vaker gingen mijn ouders zelf ook niet.
De basisschool in het dorp is een rooms-katholieke school. Ook hier werd het geloof nauwelijks behandeld. We vierden de feesten, en de enige keren dat wij moesten bidden was tijdens het kerstfeest.
Ik snapte nooit wat van het geloof, vond het altijd maar saai. Ouderwets. Vanaf het moment dat mijn ouders mij en mijn broer en zus niet meer verplichtte om af en toe mee te gaan naar de kerk (ik was een jaar of 12 of 13) ging ik ook niet meer mee. Op dat moment was ik niet gelovig. Een paar jaar later kreeg ik een soort van hekel aan het geloof. Dit viel onder pubergedrag. Wou me ergens tegen verzetten. Stoer doen met een mening ergens over. Voornamelijk vanwege het hypocriete gedrag. Later zag ik wel in dat dit wat genuanceerder ligt. Na jaren atheïst te zijn geweest veranderde dit toen ik 20 werd. Ik woonde net in Enschede. Een tante die ik erg lief had overleed na een periode van ziek zijn. Dit, samen met een experimentele fase met drugs, zorgde ervoor dat ik veel nachten heb nagedacht over de dood. Raakte geïnteresseerd in quantum wetenschappen en spiritualiteit en zag wat het verschil spiritualiteit en religie was. Dit alles heeft er voor gezorgd dat ik mezelf geen atheïst zou noemen. Ik zou mezelf als agnost moeten omschrijven, maar ik hou me niet meer bezig hoe ik het moet noemen. Ik heb interesse in spiritualiteit en wil dit graag kunnen onderbouwen met wetenschap en sluit niks uit.
Wat betreft seks. De interesse hierin (zowel kennis als humor erover) zit behoorlijk in onze familie, m’n moeders kant. Een zus van mijn oma had bijvoorbeeld elk half jaar een nieuwe minnaar, mijn oom maakt de meest seksueel getinte grappen en sinds zolang ik me kan herinneren is het onderwerp wat in veel grappen voor kwamen. Ik ben de jongste thuis. Dit icm een interesse en nieuwsgierigheid voor alles wat ik niet wist en eigenlijk ook niet zou moeten weten resulteerde er in dat er veel over gesproken werd door m’n broer en zus en dat ik goed luisterde en alles onthield.
Om een voorbeeld te geven; op de basisschool moest ik al verhalen er over vertellen. In de eerste klas wist ik al wat menstruatie was en hoe dit zat, terwijl de rest van de meiden in die klas er niks van wisten. Vooral in groep 7 en groep 8 stond ik wel enigszins bekend als iemand die veel van seks wist en daar opmerkingen over maakte.
Ik volgde mijn broer in veel opzichten. Ik lijk ook veel op hem dus dit is niet heel vreemd. Hij ging de rock/metal scène in (ik uiteindelijk ook). Zijn vriendinnen en de meiden waar hij ‘contact’ mee had waren ook uit die scène. Ik die scène is ruigheid een ding, en dus ruigere seks ook. Ik denk dat dit de eerste keer voor mij was dat ik daar mee in contact kwam. Het nieuwsgierig jongetje dat ik was, en nog steeds wel ben, zorgde ervoor dat ik dit ook uit zocht. Ben iemand die graag dingen uitprobeert. Dus ook hier heb ik dingen in uitgeprobeerd en documentaires en dergelijke over gezien. Ik blijf het een onderwerp vinden waar ik door geshockeerd en geïntrigeerd raak. Soms moet ik er gewoon om lachen. Kijk, ieder gek z’n gebrek, maar een fetisj voor het vallen van de trap? Ik wil niemand beledigen met zijn of haar fetisj, maar ik moet om zo’n fetisj wel erg hard lachen.
Ik weet inmiddels wat ik leuk vind en wat niet. Om eerlijk te zijn heb ik lang niet alles uitgeprobeerd wat betreft. Zoals onderdanig zijn, lijkt me verschrikkelijk, dit heb ik dan ook niet uitgeprobeerd. Inmiddels weet ik waar mijn interesses liggen en ben ik erg tevreden met m’n seksleven. Ik blijf het echter een interessant onderwerp om over te praten, lezen en leren. Persoonlijke vind ik het mooie van (lichte) bondage dat het de vormen van het vrouwelijk lichaam benadrukt. Ik vind het meer een kunst en soort van aanbidding van het lichaam en het mooie dan enkel lust.

Combinatie van de twee
Seksuele vrijheid binnen de kerk is niet bepaald één van de zaken waar de kerk zich mee bezig houdt. Hoewel dit wel verstandig zou zijn. Het onderdrukken van seksuele gevoelens is niet slim. Vooral binnen de kerk is dit de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk geworden. Als ik kijk naar spiritualiteit is seks een belangrijk onderdeel ervan en seks hoort bij jou spirituele ontwikkeling.
Ik ben iemand die graag reacties uit lok in m’n dagelijkse leven. Ik vind het leuk om gezichten te zien vertrekken. Afgunst en plezier zijn leuk. Verwarring is het mooiste. Welke reactie ik hiermee precies wil uitlokken weet ik nog niet. Verwarring in ieder geval niet.