Traktaat

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Voor ons literair onderzoek moesten wij een traktaat geven op de Nationale Traktaten dag van de AKI, 19 december 2017.

Zie hier; De veranderde staat van bewustzijn

Ik ga het vandaag met jullie hebben over de veranderde staat van bewustzijn.

Maar eerst, wil ik even met jullie relaxen. Ga lekker in je stoel zitten, zorg dat je lekker comfortabel zit. En dan wil ik jullie vragen om jullie ogen dicht te doen. Laat je schouders zakken en adem met mij mee.
4 seconden in. 4 seconden uit. (2 – 3 x).

Oke. De spanning van jouw lichaam valt al meer weg. Je voelt dat elke keer als je uitademt er steeds meer spanning jouw lichaam verlaat. Probeer dan nu in te beelden dat je op het strand zit, met zo’n 30 meter voor jou de zee. Voeten in het zand, de zon schijnt, het is lekker weer en je voelt een zachte wind over jouw gezicht gaan. In de lucht hoor je de vogels zingen. In de verte op het water, zie je een zeilboot varen. Wanneer je inademt zie je de zeilboot naar links varen. Wanneer je uitademt gaat de zeilboot de andere kant op.

Naar links… en weer naar rechts.

Vandaag hebben jullie al aantal traktaten gehad, en jullie hebben er nog een aantal te gaan. Misschien heb je een aantal drukke dagen achter de rug. Dagen waarin je veel stress opbouwt. Het is goed om dit allemaal te laten gaan. Laat alle stress van je afzakken. Voel hoe met elke adem steeds meer stress wegzakt.

Adem in… adem uit…
De boot gaat naar links. En weer naar rechts

>>>HARDE KNAL<<< Hypnagogie Het moment vlak voordat je slaap valt wordt hypnagogie genoemd. De transitie van waakzaamheid naar het in slaap vallen. Je valt langzaam in slaap, maar je bent je nog vaag bewust van jouw omgeving. Deze staat kan je een gevoel van angst en opwinding geven. Denk bijvoorbeeld aan het wakker schrikken als je op de bank ligt. Daarnaast kan het ook een gevoel van trippen geven en dit zorgt ervoor dat je hypnagogie kan gebruiken voor creatieve doeleinden. Één van de mensen die dit deed was Salvador Dalí. Hij noemde het ‘Slumber with a key’. Dit houdt in dat hij rechtop in stoel ging zitten met een sleutel in zijn hand. Onder zijn hand, op de grond, legde hij een plaat. Op het moment dat hij in slaap viel - in staat van hypnagogie - viel de sleutel uit zijn hand en op de plaat. Door het harde geluid dat dit maakte werd hij wakker. Het resultaat was dat zijn brein in een soort slaapstand bleef hangen en in deze staat schilderde Dalí. Maar wat is nou precies hypnagogie? Een regulier slaapritme kent 5 stadia. Hypnagogie vindt plaats in de eerste fase. Tijdens deze fase wordt de hersenactiviteit minder en het aantal bewegingen van de ogen wordt minder. Dit stadia duurt doorgaans 1 tot 3 minuten. Normaliter gaat het brein dan over naar fase 2, lichte slaap. Na 50 minuten ga je over naar fase 3,4 en 5, vanaf hier val je dieper in slaap.2 Tijdens de eerste fase, kan je visionen of hallucinaties (patronen en/of vormen) zien, geluiden horen zoals het roepen van jouw naam, of lichamelijk sensaties ervaren, denk hierbij aan het gevoel van zweven. Dit laatste zorgt er soms voor dat je weer wakker schrikt. Je schrikt dan wakker uit fase 1 van jouw slaapcyclus. Je droomt in feite al, terwijl je nog in slaap aan het vallen bent. Door jezelf wakker te schrikken uit fase 1, of tijdens de overgang van fase 1 naar fase 2, kun jij je deze audio/visuele hallucinaties herinneren of zelfs blijven houden tijdens de staat van waakzaamheid. Naast hypnose en hypnagogie zijn er nog meer manieren om jouw staat van bewustzijn te veranderen. >>>Volgende dia met koptekst ‘Drugs’<<< Maar dat mogen jullie voor jezelf onderzoeken. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *